Environment

Klimaatverandering, circulariteit en biodiversiteit. Water-, bodem- en luchtvervuiling. Ontbossing. Het zijn grootse uitdagingen van deze tijd. Uitdagingen met impact op mens, milieu en maatschappij. Maar ook uitdagingen die zorgen voor complexe vraagstukken in bedrijfsvoering.

Environment: basis voor een duurzame toekomst

Het ESG-topic Environment is geen bijzaak meer, maar een kernbegrip dat de basis vormt voor een transitie in ondernemen. Een sterke duurzaamheidsstrategie is essentieel. Om te voldoen aan wet- en regelgeving, om verantwoordelijkheden te verhelderen én om zakelijk inzicht met duurzame impact te verenigen. Uiteraard op basis van de theorie en getriggerd door moreel besef, maar ook door bedrijfslogica en met ‘t boerenverstand.
Het blijft tenslotte business.

Voldoe aan wet- en regelgeving

Met (nieuwe) regelgeving binnen de EU Green Deal integreren de Corporate Social Responsibility Directive (CSRD), de EU Taxonomie, de Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en de Ontbossingswet (EUDR) het milieu in de ESG-bedrijfsstrategie. Maar die wet- en regelgeving? Die kan ook complex zijn. Wat staat er nou precies? Wat wordt er van je verwacht? En wat betekent het concreet? Wij helpen bedrijven met verheldering. Door de materie te versimpelen en door concrete doelen te stellen, in een praktisch plan van aanpak. We analyseren de huidige impact van het bedrijf: we voeren bijvoorbeeld een dubbele materialiteitsanalyse uit. Of we berekenen de CO₂-voetafdruk uit als nulmeting. Vervolgens gaan we aan de slag met gerichte stappen. Van ambitie naar actie!

Verhelder verantwoordelijkheden

Klanten, werknemers én investeerders letten steeds meer op de milieuprestaties van bedrijven. Transparantie is daarbij essentieel. Ook nieuwe wet- en regelgeving zetten in op rapportageverplichting. Dat betekent voor bedrijven: openheid van zaken. Transparantie over hoe en met wie je zakendoet (value chain). Waar je verantwoordelijkheid in hebt of neemt. En welke stappen je zet om zaken in de keten te verbeteren dan wel de negatieve effecten te beperken. Maar ook transparantie over wat je op dit moment (nog) niet doet. Want laten we eerlijk zijn: niet alles valt in een keer op te lossen. Of alleen.

En dat hoeft ook niet. Sommige zaken liggen buiten je verantwoordelijkheid. Of vereisen een gezamenlijk programma met concullega’s. Bij andere zaken maak je bedrijfstechnisch de afweging: hoe impact makend is de ene verandering ten opzichte van de andere? Voor welk initiatief ga je op dit moment? Aan welke knoppen ga je draaien? Wij zeggen altijd: maak een keuze en kies voor de strategie die bij je past, realistisch en haalbaar. Zo draagt een sterke duurzaamheidsstrategie niet alleen bij aan het milieu, maar ook aan de optimalisatie van het eigen bedrijfsmodel en de processen. Een win-win als je het ons vraagt.

Verenig zakelijk inzicht met duurzame impact

Hoe zit het met de impact van jouw bedrijf op het milieu? Welke stappen heb je al gezet en wat wil je nog bereiken als het gaat om duurzaamheid? Als bedrijf kun je op verschillende manieren je positieve impact op het milieu vergroten; of negatieve impact verkleinen. Door over te stappen op duurzame energie, bijvoorbeeld. Of door de focus te leggen op energiebesparing. Je kunt ook werken aan recycling en hergebruik en het verminderen van afvalstromen. Of zet in op het beschermen van biodiversiteit.

Milieu: één thema, drie topics

2BH - klimaat - kolom

Klimaat

Urgent onderwerp dat de aandacht van elk bedrijf verdient. Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, draag je bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

Circulariteit - kolom

Circulariteit

Belangrijke pijler van een efficiënte duurzaamheidsstrategie. Door de circulaire economie te stimuleren, kun je als bedrijf het gebruik van grondstoffen optimaliseren.

2BHonest

Biodiversiteit & water

Van groot belang voor een duurzame toekomst. Door de biodiversiteit te beschermen, kun je als bedrijf bijdragen aan een gezond en veerkrachtig ecosysteem.

Van ambitie naar actie!

Klaar om een sterke duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen die perfect past bij je bedrijf of organisatie? Met onze diensten ga je van ambitie naar actie. Er staat een team van experts voor je klaar.

 

Aan de slag