Governance

Duurzaam ondernemen. Het begint van binnenuit. Waarbij het niet alleen gaat om het voldoen aan – vaak complexe – regelgeving, maar ook om het integreren van duurzaamheidsprincipes in de kern van de bedrijfsstrategie. Als een natuurlijk onderdeel van elke beslissing.

Governance: duurzaam ondernemen begint van binnenuit

Het ESG-topic Governance. Het lijkt misschien een abstract concept, maar dat is het zeker niet. Het is de kern van hoe een bedrijf functioneert; een cruciaal aspect dat de ruggengraat vormt van de bedrijfsvoering. Een sterke ESG-strategie en scherpe rapportage zijn essentieel. Om te voldoen aan wet- en regelgeving, om verantwoordelijkheden te verhelderen én om zakelijk inzicht met duurzame impact te verenigen. Uiteraard op basis van de theorie en getriggerd door moreel besef, maar ook door bedrijfslogica en met ‘t boerenverstand.
Het blijft tenslotte business.

Voldoe aan wet- en regelgeving

Als (inter-)nationaal bedrijf opereer je binnen een dynamisch landschap van regels die van toepassing zijn op je bedrijfsvoering. Die wet- en regelgeving is complex en bovendien voortdurend in beweging. Zo zijn er de Corporate Governance Code, en verwacht de CSRD een actieve rol rondom tal van governance-gerelateerde onderwerpen – om een paar voorbeelden te geven. De overvloed aan rapporten, richtlijnen en initiatieven kan dan ook flink overweldigen. Maar een waterdichte duurzaamheidsrapportage is wel verplicht. Daarom helpen wij bedrijven met verheldering. Door de materie te versimpelen en up-to-date te houden. En door concrete doelen te stellen, in een praktisch plan van aanpak. Zo ondersteunen we bij een succesvolle en ethische bedrijfsvoering binnen het wettelijk kader van de EU. En bij een verslaglegging die aansluit op je strategische positie, voor echte waarde – economisch én maatschappelijk. Van ambitie naar actie!

Verhelder verantwoordelijkheden

Transparantie is… een troef! Klanten, medewerkers én investeerders werken liever samen met bedrijven die open zijn over hun bedrijfsvoering en ethische normen. Door duidelijk te communiceren bouw je niet alleen vertrouwen op, maar trek je ook de juiste partners aan. Partners die – net als jij en wij – waarde hechten aan openheid van zaken en aan realistische duurzaamheidsinspanningen. In een markt waarin duurzaam ondernemen de norm wordt, levert dit al snel een strategisch voordeel op voor bijvoorbeeld je concurrentiepositie. Ook nieuwe wet- en regelgeving zetten in op rapportageverplichting. Dat betekent voor bedrijven: openheid van zaken. Transparantie over hoe en met wie je zakendoet (value chain). Waar je verantwoordelijkheid in hebt of neemt. En welke stappen je zet om zaken in de keten te verbeteren dan wel de negatieve effecten te beperken. Maar ook transparantie over wat je op dit moment (nog) niet doet. Want laten we eerlijk zijn: niet alles valt in een keer op te lossen. Of alleen.

En dat hoeft ook niet. Sommige zaken liggen buiten je verantwoordelijkheid. Of vereisen een gezamenlijk programma met concullega’s. Bij andere zaken maak je bedrijfstechnisch de afweging: hoe impact makend is de ene verandering ten opzichte van de andere? Voor welk initiatief ga je op dit moment? Aan welke knoppen ga je draaien? Wij zeggen altijd: maak een keuze en kies voor de strategie die bij je past, realistisch en haalbaar. Zo draagt een sterke duurzaamheidsstrategie niet alleen bij aan de implementatie van verbeteringen, maar ook aan de optimalisatie van het eigen bedrijfsmodel en de processen. Een win-win als je het ons vraagt.

Verenig zakelijk inzicht met duurzame impact

Het waarborgen van transparantie. Het naleven van verantwoordingsplicht. Het creëren van een duurzame bedrijfscultuur. Het zijn stuk voor stuk zaken waarin Governance een cruciale rol speelt. Bijvoorbeeld door een goede structuur aan te brengen in het bestuur van je bedrijf of organisatie. Of door interne controles toe te passen. En ook belangrijk: het stellen van een gemeenschappelijk doel en effectieve sociale inspanning. Zo zorg je ervoor dat alle bedrijfsactiviteiten in lijn liggen met je principes. En voor een betrokken bedrijfscultuur, die verder gaat dan alleen naleving. Zo verenig je zakelijk inzicht met duurzame impact.

Van ambitie naar actie!

Klaar om een sterke duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen die perfect past bij je bedrijf of organisatie? Met onze diensten ga je van ambitie naar actie. Er staat een team van experts voor je klaar.

 

Aan de slag