KIEM: een waardevolle investering voor duurzame groei

Waar wij het over gaan hebben, is voor élke organisatie en young professional van belang”

In deze blogreeks gaan we in gesprek met 2BHonest experts over interessante topics die zij in de praktijk tegenkomen als duurzaamheidsconsultant. In dit artikel vertelt Winne Benschop, een van de drijvende krachten achter KIEM, over dit nieuwe boost program voor young professionals. We hebben het over het belang van het programma en hoe het zowel jonge professionals als hun organisaties ondersteunt bij het realiseren van duurzame verandering.  

Onlangs is KIEM gelanceerd. Hoe is het idee voor dit programma ontstaan? 

Als adviesbureau bevinden we ons midden in de bedrijfswereld, met een diverse groep klanten in allerlei sectoren. Hierdoor zijn we goed op de hoogte van alle ontwikkelingen die gaande zijn. Wat ons opvalt is de groeiende betekenis die duurzaamheid binnen organisaties krijgt, en dat juichen we natuurlijk toe. Bedrijven zijn echt actief bezig op dit vlak, ze ontwikkelen strategieën en communiceren hierover; soms vanuit hun eigen motivatie en soms vanwege regelgeving. 

Deze toenemende aandacht vertaalt zich ook naar een groter aantal interne medewerkers dat betrokken is bij duurzaamheid. Waar je voorheen vaak één duurzaamheidsmanager of – director zag, zien we nu dat duurzaamheidsteams groeien of dat er projectteams ontstaan met professionals van verschillende afdelingen. Hierbij vervullen jonge professionals vaak een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij de uitvoering van duurzaamheidsplannen. Met KIEM richten we ons specifiek op deze jonge professionals, waarbij we ze helpen om van grote waarde te zijn in de duurzaamheidstransitie van hun organisatie door een stap naar voren te zetten in dit proces. 

Een stap naar voren zetten – dat lijkt me best uitdagend voor een young professional?

Dat is het ook. Het implementeren van duurzaamheid brengt aardig wat complexiteit met zich mee. Het strekt zich uit over alle afdelingen van een bedrijf en vereist het herkennen van duurzame mogelijkheden én het begrijpen van hun impact op verschillende terreinen. Het draait ook om het vermogen om deze aspecten met elkaar te verbinden en een centrale rol te spelen binnen de organisatie. En soms gaan ingrijpende veranderingen gepaard met weerstand. Dit alles kan voor de jonge professional best een uitdaging zijn. Daarmee kan het ook spannend zijn om een leidende rol te gaan vervullen. Het is essentieel dat je weet waar je over praat, wat je doet en dat je volledig achter je doelen staat om de transitie binnen je organisatie te bewerkstelligen. 

Op de werkvloer 2BHonest 14 websize 2BHonest

Als jonge professional heb je nog veel te leren en dat is normaal. Gelukkig geloof ik sterk dat ons programma daarbij helpt. Het biedt feitelijke kennis uit de praktijk en leert hoe je zaken in een breder duurzaamheidsperspectief moet plaatsen. We schetsen het grotere plaatje. Daarnaast is het fijn dat je het samen met andere young professionals doet met wie je ervaringen kan delen; soms uit hele andere sectoren, wat je perspectief extra kan verbreden. 

Je zou dus kunnen zeggen dat KIEM helpt om het kennisverschil tussen opleiding en praktijkvereisten te overbruggen?

Zeker, dat is precies waar we met KIEM bij ondersteunen. Met betrekking tot duurzaamheid zijn kennis en vaardigheden vaak te weinig concreet gemaakt – een kloof die we met KIEM willen dichten. Het veld van duurzaamheid is bovendien voortdurend in beweging, met elke maand nieuwe wetgeving en ontwikkelingen. Met ons team van 20 mensen – en groeiende – zijn we dagelijks bezig om deze ontwikkelingen bij te houden en hebben wij vanuit onze ervaring in verschillende sectoren een uniek inzicht. En hoe verschillend bedrijven uit al die sectoren ook zijn, ze zijn allemaal met dezelfde dingen bezig: het opstellen van duurzaamheidsstrategieën, het implementeren van wetgeving, het ontwikkelen van circulaire strategieën, het creëren van duurzame producten en portfolio’s, het meten van CO₂-voetafdrukken en het opstellen van gerelateerde reductieplannen. 

“Met betrekking tot duurzaamheid zijn kennis en vaardigheden vaak te weinig concreet gemaakt – een kloof die we met KIEM willen dichten.”

Al deze kennis passen we toe in KIEM. Zo voorzien we het programma altijd van up-to-date feiten die nodig zijn om bepaalde aspecten in het grotere perspectief van duurzaamheid te plaatsen én maken we de leerervaring enorm praktisch aan de hand van concrete voorbeelden die we in ons werk tegenkomen. Hiervoor werken wij ook samen met ervaren duurzaamheidsmanagers en -directors, experts uit het bedrijfsleven met wie we partnerships hebben gesloten.

En dat is een indrukwekkend lijstje met namen, nietwaar?

We hebben echt fantastische mensen aan ons programma gebonden, zoals de Sustainability directors van o.a. Royal Swinkels, Auping, Avebe en Crisp – om er een paar te noemen. Deze duurzaamheidsmanagers hebben een schat aan ervaring en expertise opgebouwd, bijvoorbeeld in circulaire strategieën, CO₂-reductie en stakeholder management. Ze delen hun ervaringen en bieden praktische inzichten over de obstakels die ze zijn tegengekomen, hoe ze deze hebben overwonnen en welke overwegingen van belang zijn voor succes. Het mooie is ook: de experts komen uit diverse sectoren, variërend van voedsel tot verzekeringen. Dit creëert een heel breed multisectorperspectief, waarmee we verschillende invalshoeken kunnen belichten én een uitgebreid perspectief kunnen bieden op duurzaamheidsvraagstukken.

Ik kan me voorstellen dat dit niet alleen interessant is voor de deelnemers van KIEM zelf, maar ook voor de organisaties waarvoor zij werkzaam zijn?

Zeker, het programma heet niet voor niets ‘KIEM’ – je moet het zien als het planten van een zaadje, waarbij je verwacht dat het snel zal gaan groeien en vruchten zal afwerpen. Deelnemers aan KIEM verwerven diepgaande kennis en leren deze meteen toe te passen in de praktijk. De frisse ideeën en nieuwe perspectieven die deelnemers opdoen, kunnen leiden tot innovatieve oplossingen. 

Bovendien begeleiden we de deelnemers bij het opzetten en uitvoeren van een duurzaamheidsinitiatief binnen hun eigen organisatie, wat resulteert in een tastbare stap in de richting van een duurzamere bedrijfsvoering. We zorgen daarbij altijd voor nauwe afstemming tussen ons als KIEM, de participant en de organisatie, zodat niet alleen persoonlijke doelen maar ook organisatiedoelen worden behaald. Het KIEM-programma is daarmee een waardevolle investering die zich zeker zal terugverdienen. 

 

Website Content 1880 x 1405 px 2 edited 2BHonest

Stel dat iemand nog twijfelt, dan zeg jij …

Bel me direct! Ons programma is echt uniek, en dat zeg ik niet zomaar. Wat we behandelen en bespreken is van cruciaal belang voor élke organisatie, of het nu gaat om CO₂-reductie, engagement, circulariteit of ketenverantwoordelijkheid. We zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zitten aan de voorhoede van wat er speelt. Onze kracht zit hem vooral in het praktisch maken van deze inzichten, met behulp van interne en externe experts, zodat je er zelf echt mee aan de slag kunt. 

Ons doel is heel duidelijk: we willen impact maken en samenwerken met mensen die dezelfde visie en ambitie hebben. We helpen elkaar graag vooruit. 

Meer weten over KIEM: download de brochure op onze KIEM-pagina

Winne 1 2BHonest

Winne Benschop

Staat bekend om zijn empathische en enthousiaste benadering, waarmee hij bedrijven helpt bij het vergroenen van hun strategie en bedrijfsvoering.

Link met Winne