Biodiversiteit, water & land

Een strategie voor biodiversiteit, water en land. Van groot belang voor een duurzame toekomst. Ecosystemen, die essentieel zijn voor zowel de mens als de economie, staan zwaar onder druk. Dit varieert van overbevissing en ontbossing tot een groot aantal diersoorten dat met uitsterven bedreigd wordt – met impact op de voedselzekerheid. Door de biodiversiteit te beschermen, kun je als bedrijf bijdragen aan een gezond en veerkrachtig ecosysteem. Met een gerichte aanpak blijft het niet bij een ambitie alleen, maar zet je deze om in tastbare actie mét resultaat. En dat is impact maken.

Waarom biodiversiteit, water én land?

Er zijn vier pijlers van onze omgeving: klimaat, biodiversiteit, water en land. Deze vier pijlers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De huidige verduurzaming van bedrijven is voornamelijk gericht op de eerste pijler: het terugdringen van emissies in de atmosfeer. Natuurlijk, het is een belangrijk aspect dat bijdraagt aan het verminderen van luchtverontreiniging en de impact van broeikasgassen op het klimaat. Maar met het verminderen van de hoeveelheid verontreinigende stoffen die wordt uitgestoten alleen, komen we niet meer weg. Enkel de focus op deze pijler leidt tot verwaarlozing van de overige drie – en maakt daarmee een onvolledige strategie.

Langzaam ontstaat het besef: ook biodiversiteit, water en land zijn cruciale onderdelen van een complete duurzaamheidsstrategie. Want ook op déze onderdelen heeft het bedrijfsleven impact.Het is dus van belang dat bedrijven zich niet slechts richten op de pijler klimaat, maar ook de andere drie onderdelen meenemen in de duurzaamheidsstrategie.

Biodiversiteit

Biodiversiteit betekent de verscheidenheid aan leven op aarde, zoals planten, dieren en micro-organismen. Bedrijven die zich inzetten voor biodiversiteit dragen bij aan gezonde ecosystemen. Dit zorgt onder andere voor schone lucht, vruchtbare bodems en regulatie van het klimaat. Veel bedrijven zijn afhankelijk van deze natuurlijke diensten, vaak zonder het te beseffen. Daarom zien steeds meer bedrijven het belang van het in kaart brengen van hun impact óp natuur, als wel hun afhankelijkheid ván de natuur. Ze nemen maatregelen om hun ketens weerbaarder en sterker te maken tegen fysieke risico’s zoals klimaatverandering en extreem weer.

Water 

Duurzaam waterbeheer is een belangrijk aspect van bedrijfsverduurzaming. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid water die een bedrijf gebruikt, maar ook om de kwaliteit van het water dat geloosd wordt. Water is een kostbare hulpbron, maar wordt vaak onnodig verspild en vervuild – met schadelijke gevolgen voor de natuur. Steeds meer bedrijven ondernemen actie om waterverbruik en -vervuiling te minimaliseren. Bijvoorbeeld door technologieën voor afvalwaterbehandeling te gebruiken, waterbesparende methoden toe te passen, water te hergebruiken en bewustwordingsprogramma’s voor medewerkers op te zetten.

Land

Ook duurzaam landgebruik en verantwoord beheer zijn essentieel voor bedrijfsduurzaamheid. Ongunstig landgebruik kan leiden tot erosie, ontbossing en verlies van vruchtbare grond, wat zowel het milieu als de bedrijfsvoering op lange termijn schaadt. Steeds meer bedrijven dragen actief bij aan duurzaam landgebruik door methoden te implementeren zoals agroforestry (combinatie van landbouw en bosbouw), bodembeheerpraktijken en het verminderen van schadelijke chemicaliën. Zo verminderen ze niet alleen hun milieu-impact, maar bevorderen ze ook de veerkracht en duurzaamheid van het land.

Draag bij aan een duurzame toekomst

Het opstellen van een complete strategie die alle vier de pijlers combineert tot een plan is niet eenvoudig. We zien vaak dat er aan ambitie geen gebrek is – maar het realiseren ervan zorgt voor vragen. Hoe pak je het aan? Waar moet je beginnen? Hoe krijg je stakeholders mee? Bovendien zijn er de nodige uitdagingen. Wij ondersteunen bedrijven en organisaties. Samen ontwikkelen we een strategie op klimaat.

Raamwerk

Gelukkig zijn er al verschillende raamwerken die helpend zijn voor het opstellen van een complete strategie. Zo is er het Science Based Targets for Nature initiative (SBTN) dat, als tegenhanger van het Science Based Targets initiative (SBTi), diens tekortkomingen op het gebied van biodiversiteit, water en land corrigeert.

Wij ontwikkelden op basis van dit SBTN-framework een praktisch stappenplan. Deze methode kan ook gebruikt worden om de TNFD LEAP approach uit te voeren, of andere raamwerken. Zo helpen we bedrijven en organisaties bij het in kaart brengen van hun impact op en afhankelijkheid van de natuur.

Analyseren

De eerste stap in het verlagen van de impact van bedrijfsactiviteiten op het milieu zetten we met een grondige gebieds- en risicoanalyse. Hierbij identificeren we de specifieke locaties waar de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden; zowel de directe operaties als de activiteiten stroomopwaarts en -afwaarts in de toeleveringsketen. Vervolgens brengen we de afhankelijkheden van en de impact op de staat van de natuur in kaart op deze locaties.

Hierna volgt de materialiteitsanalyse: we verzamelen  alle beschikbare data met betrekking tot de invloed van de bedrijfsactiviteiten op de natuur. Op basis van deze informatie bepalen we waar doelen gesteld moeten worden en waar actie nodig is om impact te verminderen.

Actieplan

Dit leidt ons naar de volgende cruciale fase: het actieplan. We formuleren een gerichte duurzaamheidsstrategie, inclusief concrete doelstellingen en KPI’s (Key Performance Indicators). Vervolgens vertalen we deze strategie in een duidelijk actieplan met tijdslijnen, taken, verantwoordelijkheden en de benodigde resources. Dit zorgt ervoor dat we onze duurzaamheidsdoelen niet alleen stellen, maar ze ook daadwerkelijk bereiken, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering en de bescherming van onze planeet.

Van ambitie naar actie!

Klaar voor een klimaatstrategie en een passende bedrijfsvoering om klimaatverandering aan te pakken? Er staat een team van experts voor je klaar om samen aan de slag te gaan.

 

Aan de slag

Milieu: één thema, drie topics

2BH - klimaat - kolom

Klimaat

Urgent onderwerp dat de aandacht van elk bedrijf verdient. Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, draag je bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

Circulariteit - kolom

Circulariteit

Belangrijke pijler van een efficiënte duurzaamheidsstrategie. Door de circulaire economie te stimuleren, kun je als bedrijf het gebruik van grondstoffen optimaliseren.

2BHonest

Biodiversiteit & water

Van groot belang voor een duurzame toekomst. Door de biodiversiteit te beschermen, kun je als bedrijf bijdragen aan een gezond en veerkrachtig ecosysteem.