THEMA

Ketenverantwoordelijkheid

Op nationaal en internationaal niveau is er groeiende aandacht voor mensenrechten in de keten. Dit is terug te zien in wet- en regelgeving. Zowel op nationaal niveau als Europees niveau verschijnen steeds meer wetten die om een aanzienlijke inspanning vragen van organisaties op het gebied van due diligence en/of ketenverantwoordelijkheid. Zo gelden in Europa de OESO-richtlijnen en UN Guiding Principles (UNGP’s) als minimum vereisten.

Veel organisaties worstelen met de vertaling van deze richtlijnen naar hun strategie, beleid en bedrijfsprocessen. Het is lastig om zicht te krijgen op de gehele keten en om te bepalen waar de verantwoordelijkheid als organisatie begint en eindigt. Hierin is due diligence een kernbegrip. Due diligence is het proces waarmee organisaties daadwerkelijke en potentiële ongunstige effecten identificeren, voorkomen, verminderen, en verantwoording afleggen over hun aanpak van die effecten. Hierbij wordt onder anderen gekeken naar thema’s als mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en corruptie. In elk land en voor elk product gelden andere risico’s en effecten.

De vele rapporten, richtlijnen en initiatieven maken dat organisaties door de bomen het bos niet meer zien. 2BHonest helpt bij het inzichtelijk maken van wet- en regelgeving die van toepassing is op uw organisatie. Daarnaast helpen wij om due diligence in de keten in kaart te brengen door een gerichte risicoanalyse. Deze vertalen we in een effectieve strategie met concrete acties voor relevante afdelingen zoals Inkoop. Essentieel bij ketenverantwoordelijkheid is open communicatie en engagement van stakeholders zoals leveranciers, klanten en financieringspartijen. 2BHonest ondersteunt afdelingen bij stakeholderengagementprogramma’s en externe verslaggeving over ketenverantwoordelijkheid.